Nápoj, kterému patří budoucnost - nealkoholické víno

Myšlenka nízkoalkoholických vín tady existuje již dobrých 30 let. I když si musela nealko vína zpočátku projít dlouhým obdobím experimentování, dnes už jsou běžnou součástí nabídky vinoték i obchodů se zdravou výživou. Aby taky ne! Lahodná chuť a významné zdravotní benefity učinili z nealko vína nápoj budoucnosti.  

888

Pojem nealkoholické víno je pro mnohé jakýmsi mystériem. Vzhledem k tomu, že za víno považujeme nápoj obsahující více jak 8 % alkoholu, nealko víno se svými, dle pravidel méně než 0,5 % alkoholu vypadá jako nesmysl. A co teprve naše víno s 0 % alkoholu! My vám prozradíme, jak je to možné.   

Taje výroby nealko vína 

Největší výzvou při výrobě nealkoholického vína je zachování jeho vůně, chutě a struktury. Metoda, která se používala dříve, tedy odstranění alkoholu varem, v tom příliš neobstála. Společně s alkoholem se totiž z vína vypařily i aromatické a chuťové složky, které se pak často nahrazovaly cukrem a umělými příchutěmi. Dnes již naštěstí známe způsoby výroby, které si s tímto problémem dokážou poradit.

Jednou z těchto možností je destilace ve vakuu. Víno se sice zahřívá, ale pouze na teplotu 30 °C. Přesto se, právě díky vakuu, alkohol vypaří. Určité prvky vůně se sice vytratí, ale ne tak výrazně jako v předchozím případě.

Momentálně nejvyspělejší technikou je tzv. reverzní osmóza. Prapodivný název popisuje postup, při kterém se z klasického vína odfiltrují vonné a chuťové složky předtím, než se zbytek tekutiny vydestiluje. Výsledkem destilace je voda, která se poté smíchá s odfiltrovaným koncentrátem, čímž vznikne tekutina s chutí a vůní vína, ale nižším obsahem alkoholu. Když se proces několikrát zopakuje, je možno dosáhnout úplného odstranění alkoholu.

7777

Stoupající zájem

Kde se stoupající poptávka po nealkoholických vínech vzala? Je odpovědí na požadavky těch, kteří by si víno dali, ale alkohol si z různých důvodů dopřát nemohou (např. řidiči, těhotné ženy) nebo nechtějí (abstinenti nebo vyznavači některých náboženství). A že takových lidí přibývá, potvrzují nejen statistiky, ale i oblíbenost kampaní pro podporu zdravějšího způsob života typu „suchej únor“.

Kromě společenských trendů k pití nealkoholického vína vybízejí i vědci a lékaři. Je známým faktem, že antioxidanty obsažené ve víně prospívají našemu zdraví. Chrání zejména náš kardiovaskulární systém. Alkohol tento efekt bohužel snižuje. Vzhledem k tomu, že si nealko víno tělu prospěšné látky i přes výrobní proces uchovává, mohlo by se v budoucnu stát významným pomocníkem v boji proti výskytu infarktů a mrtvic.

DSC_4983

VÍNA-3