Je alkohol v těhotenství a při kojení úplně tabu?

Negativní účinky chronického alkoholismu v těhotenství už byly mnohokrát prokázány. Pokud jde o občasného pití piva nebo vína, nejsou názory tak jednoznačné, ale přesto je lepší úplně abstinovat. Ani odborníci nedokážou stanovit maximální bezproblémovou hranici, a proto nastávajícím matkám doporučují se alkoholu vyhnout. Pro kojící ženy platí podobná pravidla, protože škodlivé látky se dostávají nejen do placenty, ale i do mateřského mléka. V tomhle případě si sice můžete částečně ohlídat čas pití a kojení, ale jistota je jistota.

tehotna 3

Před otěhotněním

Už, když miminko plánujete, měla byste alkohol omezit nebo nejlépe zcela vynechat. Nejen, že pití podle některých zdrojů snižuje šanci na početí, ale také v prvních týdnech těhotenství může ublížit plodu. A vy v té době ještě nemusíte vědět, že jste v jiném stavu.

V těhotenství

Největší následky má alkohol během prvního trimestru, kdy může vést k vrozeným vývojovým vadám nebo dokonce k potratu. To ale samozřejmě neznamená, že potom už je pití povoleno. Pro miminko i pro vás bude nejlepší, když se alkoholu zcela vyvarujete. Škodit můžou i malé dávky v nepravidelných intervalech (1–4 sklenky vína týdně).

Odborníci z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty UK doporučují těhotným ženám úplnou abstinenci. Občasné pití omezeného množství alkoholu je podle nich vyloučené. Prohlašují to na svém webu s odkazem na výzkumy provedené WHO – Světovou zdravotnickou organizací nebo CDC – Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí v USA.

Někteří zahraniční lékaři mají mírnější názory, ale přesto radí nepít: „Nikdy nemůžeme mít 100% záruku, že jakákoli spodní hranice je bezpečná. Stejně tak neexistuje žádný jednoznačný důkaz, že alkohol v malém množství po 12. týdnu těhotenství je pro plod škodlivý,“ říká Patrick O'Brien, odborný asistent gynekologie a porodnictví v nemocnici University College London.

16

Moderní nealkoholické drinky či vína

Co si tedy dát místo alkoholu? Na večírcích a oslavách dřív měly nastávající maminky jen omezené možnosti. Většinou bylo v nabídce nealko pivo a maximálně Virgin Mojito. S pivem by navíc po několika vypitých lahvích mohl nastat problém. Dnes už se ale koktejly bez alkoholu dělají běžně a v posledních letech si získává oblibu také nealkoholické víno nebo sekt. Prémiové dealkoholizované víno je chuťově i cenově srovnatelné s kvalitní alkoholickou variantou a těhotné ženy si ho bez obav můžou dát i několik skleniček. Obsahuje totiž dokonce méně alkoholu než kysané zelí nebo kompot, pouhých 0,02 %

NO_setVÍNA-3