Boříme mýty o víně

Není vůbec nic špatného na tom, když máte své oblíbené vinné hrozny, výrobce a vinné regiony, každý má své favority. Ovšem neměli bychom se omezovat pouze na to, co máte vyzkoušené a tudíž je to "sázka" na jistotu.. Uzavíráte si tak dveře rozlehlému a Vámi neprozkoumanému světu těch nejrůznějších vín. Nenechte se pohltit skrytými předsudky o vínu a otevřete se objevování. 
 
Pojďme se na některé mýty podívat...
 
 
Bílé víno

Réva přebírá chuť podle půdy, ve které roste

To je velmi běžný mýtus, dokonce i mezi vinařskými profesionály! Je velmi běžné domnívat se, že vinné révy, pokud jsou pěstovány v určitém typu půdy, získají chutě a textury spojené s touto půdou. To není nemožné, ale je to nepravděpodobné kvůli způsobu fungování vinné révy. Když vinice přijímají živiny z půdy, přijímají pouze to, co potřebují a nic víc. To znamená, že pokud je réva vysázena v břidlicové půdě, zabírá to stejné množství a druh živin jako réva, pokud by byla pěstována v jakémkoli jiném typu půdy, takže minerální složka půdy se neprojevuje na chuti vína. Každopádně odborníci mají stále hodně práce zkoumáním jestli na tom není alespoň trochu pravdy.

 
Drahá vína jsou lepší vína
Je potřeba přiznat, že na tomto mýtu něco pravdy je. Na rozdíl od jiných nákupů však ceny vína ovlivňují i ​​jiné faktory než kvalita. Lokace, image firmy-výrobce, ale také marketingová spojení s celebritami mohou zvýšit ceny bez ovlivnění kvality. Na druhou stranu, vína z méně známých hroznů, lokací a producentů - zejména dovážených vín - mohou nabídnout překvapivě působivou kvalitu bez toho aniž byste se museli plácnout přes kapsu. Jedním z příkladů jsou i naše vína, které právě tento mýt boří všemi deseti. 

Kvalitní, vyzrálá vína jsou vždy utěsněná korkem.

Ve skutečnosti mohou vína se šroubovacím uzávěrem zrát stejně dobře - někteří by dokonce argumentovali ještě lépe než vína utěsněná korkem. Některé vinařství, například australský Peter Lehmann, používá výhradně šroubovací uzávěry, s výjimkou vín dodávaných do Spojených států. Neexistuje tedy žádný technický důvod, že vína se šroubovacím závitem nezrají stejně dobře, jako vína utěsněná korkem.
 
 
Zajímavá nabídka
Víno v krabici neboli BiB (Bag in Box) je jeden z mnoha produktů na který jsme pyšní a je krásným příkladem toho, že i levné víno může být chuťově skvělé - 5 litrová krabice, kterou jednoduše vezmete na večírky a rodinné oslavy díky své skladnosti a můžete si léto vychutnat na plno.

Teres Blanc BIB
 
vyzkoušet BiB saggis